Osnovne informacije o projektu

Naslov projekta: Optimizacija pristopov za trajnostno pridelavo hrane in večji delež lokalno pridelane hrane
Razpis: Javni razpis za izbiro raziskovalnih projektov Ciljnega raziskovalnega programa “Zagotovimo.si hrano za jutri” v letu 2020
Številka projekta: V2-2009
Izvajalec: Univerza v Mariboru, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Sofinancerja:

  • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (številka pogodbe 2330-20-000229) in
  • Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije

Trajanje projekta: 1. 11. 2020 do 30. 4. 2023

Povzetek raziskovalnega projekta 

Veriga preskrbe s hrano je obsežen in kompleksen sistem, ki vključuje velike in male pridelovalce rastlinske hrane in rejnih živali, predelovalce, distributerje in porabnike hrane ter zbiralce in predelovalce odpadkov iz kmetijske in živilske proizvodnje ter zavržene hrane. Prehranski sistem je reguliran in usmerjan z evropskimi in domačimi predpisi, strategijami, resolucijami in drugimi instrumenti. Zaradi kompleksnosti in obsežnosti je sprejemanje celovitih in optimalnih odločitev na tem področju izjemno zahtevno. Zato je v tem projektu uporabljen procesno sistemski pristop za optimizacijo verige preskrbe s hrano na ravni Slovenije. Ta pristop omogoča celovito obravnavo vseh vključenih subjektov in upošteva razmerja in sinergije med njimi ter generira optimalne rešitve za celotni sistem.Raziskovalna skupina Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru (UM FKKT) ima več kot tridesetletne izkušnje na področju optimizacije kemijskih in biokemijskih procesov, dobavnih verig in mrež.

Veriga preskrbe s hrano je podoben sistem, kot so kemijska, biokemijska in energetska dobavna veriga, zato je uporaba podobnih pristopov utemeljena. Namen predlaganega projekta je analizirati različne scenarije in pripraviti podlage za izvedbo ukrepov kmetijske politike za povečanje samooskrbe z varno in kakovostno lokalno hrano. Projekt temelji na uporabi sistematičnih pristopov, ki so podkrepljeni z ekonomskimi izračuni. Da bodo rezultati projekta resnično uporabni v praksi, bodo v modelu upoštevani pogoji in omejitve, ki jih postavljajo evropski in nacionalni predpisi oz. usmeritve. Projekt je razdeljen v pet raziskovalnih sklopov:

  1. Rezultati prvega sklopa bodo strukturirani in analizirani podatki verige preskrbe s hrano, ki so potrebni za celovito sprejemanje odločitev na tem področju s sistematičnimi pristopi.
  2. V drugem sklopu bodo analizirani strateški dokumenti na področju kmetijstva in oskrbe s hrano ter izdelani koncepti za njihovo kvantifikacijo in pretvorbo v matematično modelirni jezik.
  3. V tretjem sklopu bodo oblikovani scenariji trendov na področju prehranskih navad ljudi, ekološke pridelave hrane, zemljiške politike ipd., ter kvantitativno ovrednoteni njihovi vplivi na ekonomiko, okolje in samooskrbo.
  4. Rezultat četrtega sklopa bodo izračuni izkoristkov izrabe posameznih vrst hrane in celotne prehranske verige ob upoštevanju učinkovitosti pridelave, izgub in ostankov hrane, ki bodo predstavljali pomembne vhodne podatke oz. normative za optimizacijski model.
  5. V petem sklopu bo izdelan optimizacijski model, ki optimira celotno verigo preskrbe s hrano, tj. obdelovalne površine, vrste pridelkov in tehnologij za njihovo pridelavo ter načine ravnanja z odpadki in zavrženo hrano. Model bo upošteval strateške usmeritve na področju kmetijstva in oskrbe s hrano, pa tudi dinamičnost, negotovost in tveganja na tem področju.  Na osnovi rezultatov modela bodo predlagane možne rešitve za trajnostno pridelavo varne hrane s primernim ravnotežjem med rastlinsko in mesno hrano, ter večjim deležem doma pridelane hrane. Na osnovi podanih predlogov bodo odločevalci lahko celovito usmerjali razvoj kmetijske politike proti trajnostni oskrbi z lokalno pridelano hrano.

 

Vsebina in cilji projekta so v skladu s prednostnima področjema “trajnostna pridelava hrane” in “mreže za prehod v krožno gospodarstvo” v Slovenski strategiji pametne specializacije S4. Projekt predstavlja razvojno aplikacijo matematičnega optimiranja na verigo preskrbe s hrano, katere cilj je pridobiti uporabne rezultate za odločanje o razvoju slovenske kmetijske politike. 


Optimizacija pristopov za trajnostno pridelavo hrane in večji delež lokalno pridelane hrane